
Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları Kısmı’ndan Op. Dr. İlknur Sayar, “Gebelikte birinci haftalardan 14’üncü haftaya kadar devam edebilen bulantı nöbetlerinde doğal deva olan zencefildir. Zencefili az ölçüde yemeklerinize ekleyerek yahut çay olarak demleyerek tüketebilirsiniz.” sözlerini kullandı.
Medipol Pendik Üniversite Hastanesi’nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Sayar, gebelikte mide bulantısına karşı tekliflerde bulundu.
Sayar, “Gebelikte birinci haftalardan 14’üncü haftaya kadar devam edebilen bulantı nöbetlerinde doğal deva olan zencefildir. Zencefili az ölçüde yemeklerinize ekleyerek yahut çay olarak demleyerek tüketebilirsiniz. Bulantı sizin ve bebeğiniz için ziyanlı değildir. Fakat çok kusma durumunda su kaybı, yetersiz beslenmeye ve neden olarak anne ve bebeğin elektrolit bedellerinin bozulmasına sebep olabilir. Bu türlü durumlarda gerekirse hastaneye yatış yapılıp dayanak tedavisi verilebilir.” açıklamasında bulundu.
Az az ve sık sık beslenilmesi ve bedenin su kaybını dengelemek için kesinlikle su tüketilmesini gerektiğini belirten Sayar, şunları kaydetti:
“Fazla şekerli ve yağlı besinler yerine daha hafif ve vitamin açısından güçlü besinler tüketmeli, midenizi bulandıracak ağır parfüm, sigara üzere kokulardan uzak durmalısınız. Sabahları mide asidi azaltıcı tesiri olan tuzlu kraker, leblebi üzere besinler güzel gelecektir. Koku sizi rahatsız ediyorsa bulunduğunuz yeri sık sık havalandırın, yemek kokuları bulantınızı artırabilir. Bu nedenle diğerinden sizin için yemek yapmasını isteyin, sıcak yerlerden kaçının. Gebelikte mide bulantısı hamilelerin yaklaşık yüzde 80’ini etkiliyor. Gebelikte bulantı ve kusma genelde sabah bulantısı olarak kendini gösterse de günün yahut gecenin rastgele bir saatinde sizi etkileyebilir. Ekseriyetle gebeliğin 6. haftasında başlayıp 14. haftaya kadar devam edebilir.”
Kaynak: Anadolu Ajansı / Abdulkadir Günyol